onsdag 19 mars 2014

Italienska

Igår fick jag ett paket hemifrån! Det innehöll en enorm godispåse med mina favoritgodisar och sen en massa muffinsgrejer och choklad till tjejerna. Tack min fina familj <3

På eftermiddagen skulle jag försöka hinna laga middag innan det var dags för mig att ta tåget till Oerlikon för min första italienskalektion. Det gick inte speciellt bra eftersom min buss till stationen i Oberglatt gick 17.26 och jag började laga maten vid 16.40... Jag hann inte äta någonting och senare under lektionen insåg jag att mina fingrar stank fisk efter torsken jag hade lagat, haha! Riktigt ofräscht faktiskt... Hur som helst - jag har alltså valt att läsa italienska istället för tyska under tiden jag är här. Varför? För jag har ingen lust att betala 5000 kr (Jepp, så mycket kostar kursen...) för att förbättra mina tyskakunskaper, när jag kan göra det gratis bara genom att leva här i Schweiz. Jag har alltid velat lära mig italienska, så jag tänkte att jag lika gärna kunde göra det nu :) Jag valde en "Powerkurs", där tempot är snabbare än de vanliga kurserna. På två terminer ska man kunna klara av att ta certifikat A1. Jag hade förväntat mig att det skulle vara intensivt, men herregud... Läraren pratade italienska 95% av tiden. I början fick jag lust att garva högt eftersom jag tänkte. att "Det här kommer ALDRIG gå!", men sen började orden fastna i huvudet och fick en betydelse. Till slut så förstod jag faktiskt ungefär 60-70% av vad hon sa. Jag tackar gudarna för att jag läste spanska i nian, för det finns en hel del likheter som gör det lättare att förstå. 

Vårat klassrum ligger på 7:e våningen och det finns fem hissar. Det var enormt mycket folk, så när vår lektion var slut så fick vi stå och vänta länge. När det efter 15 minuter fortfarande inte hade kommit en enda hiss så tog vi trapporna istället. Fy satan alltså... Det gick an att gå NERFÖR trapporna, men aldrig i livet att jag kommer gå uppför dem. No way José! Eftersom jag är lat och inte vill gå i 15-20 min från stationen i Niederglatt till huset, så var jag tvungen att vänta på tåget till Oberglatt för att byta till bussen där. Jag hade alltså 40 minuter att slå ihjäl och när McDonalds ligger i samma byggnad som skolan är det svårt att motstå frestelsen... Det fick bli en liten pommes frites medan jag försökte lösa några grammatikuppgifter. Jag var hemma vid 21.15 och då åt jag middag. Sedan var det bara hopp i sängen och sova!




17:e mars 2014

17:e mars 2014 är ett datum att minnas. Det var dagen då vi åt lunch utomhus i bara t-shirt och solen brände mig i ryggen hela tiden. Samtidigt hade Uppsala 5 cm snö och 2 plusgrader. Schweiz - jag älskar ditt klimat <3 På förmiddagen lyckades jag ta mig ut på en sådär halvlyckad springtur. Jag har ju noll kondition, men sen var jag ju dum nog att välja en väg som hade en en enorm uppförsbacke i början... Men hörni, det var en jäkla utsikt jag hade under tiden! Och såg några kor också, hehe <3 En riktigt bra start på veckan!




Lazy sunday nr. 2

Denna söndag blev återigen väldigt lat eftersom det inte finns mycket annat att göra på söndagar än att vara just lat, haha! Orginalplanen var att jag skulle gå på bio med en kompis på kvällen, men det blev inte av. Istället mötte jag upp Linda, en tjej som jobbade som au pair när jag var här i augusti men som nu bor hemma i Sverige och pluggar. Hon är här på semester och det var så kul att träffa henne igen! Vädret var helt galet fint, så vi träffades vid Bellevue och satt vid sjön och pratade ett tag. Sedan promenerade vi till China Garden där det fanns stora gräsmattor att sitta på. En annan au pair som heter Erika kom och joinade oss och vi åt glass. Sen gick vi till en av de få COOP's som hade öppet och det var KAOS. Kattemänniskor - ni vet hur Lutis kunde vara på fredagseftermiddagar? Well, tänk er det fast värre. Helt galet. Aja, det var en riktigt trevlig söndag i alla fall! 
Alltid kul att träffa folk och Schweiz har ju bestämt sig för att det är dags för vår nu <3

Såna här "Frauen Sitzplatz" finns på vissa bussar. 
Dessa säten är närmast chauffören.
Lite udda, men rätt bra antar jag.

Som jag har fnissat åt det här! I dessa Selecta-automater kan man köpa godis, 
dricka, kondomer och graviditetstester. Hahaha så himla udda!

På väg till Bellevue.

Zürich <3

Bellevue är så himla vackert.

Chill i China Garden.

Random bilder

Här kommer lite random bilder jag tagit under den senaste tiden!

Finns massa kor i närheten av oss. Jag älskar kor och försökte klappa dem, men de sprang bara iväg :(

Studsmattan är guld värd, i alla fall tills de vill att jag också ska hoppa...

Att stryka är pisstråkigt, därför måste man hitta en trevlig miljö att göra det i.

De visade orginal Beverly Hills 90210 på TV! <3

Fasnacht

Ledsen för dålig uppdatering, men här kommer ett inlägg om förra helgen som jag spenderade hos Janine!

På lördagsmorgonen åkte jag in till Zürich och köpte ett par billiga ballerinaskor på H&M, käkade crépes och strosade runt ett tag innan jag hoppade på tåget till Janine. Det var så himla kul att träffa henne och hennes familj igen! Snällare människor får man leta länge efter. Planen var att jag, Janine och två av hennes kompisar skulle åka till en Fasnachtsfest på lördagskvällen. Jag vet inte riktigt vad hela grejen med Fasnacht går ut på från början, men alla klär ut sig och det är speciella orkestrar som spelar. Jag fick låna en dirndl av Janines syster. Tyvärr var den lite för stor, men Janine fixade det hela väldigt snyggt med ett gäng säkerhetsnålar, haha :) Sedan flätade hon mitt hår så jag verkligen såg ut som Heidi från någon bergsby. Festen började vid 20 och när vi kom dit runt 19.45 möttes vi av en jäääättelång kö. På något sätt lyckades vi ta oss fram till några kompisar som stod relativt långt fram, men innan vi hade kommit in och fått hänga våra jackor i garderoben hade klockan hunnit blivit 21.10, haha! Sjukt mycket folk var det. Det var verkligen en upplevelse och förstår varför vissa personer älskar Fasnacht :)
När vi kom hem runt ett så tog jag ur mina flätor och resultatet ser ni nedan. Såg ut som en pudel...

När vi vaknade på söndagen så käkade vi frukost innan vi åkte till en sjö och grillade med några vänner till familjen. Det här var första dagen som det var riktigt varmt och jag var nog lite chockad att det var den nionde mars och jag satt ute i en hoodtröja och frös inte. Det var så bisarrt när man är van vid Sveriges väder i mars, haha! Hur som helst, det var supermysigt att grilla och vi skulle grilla marshmallows, men eftersom alla affärer hade stängt och den enda som var öppen inte hade marshmallows, fick det bli att vi grillade små skumsvampar istället. Det blev riktigt gott faktiskt! För att sammanfatta: jag hade en väldigt lyckad helg :)














måndag 10 mars 2014

Välkommen hem!

I onsdags fick jag se huset för första gången! Det var (Och är fortfarande egentligen...) kaos överallt, men fint kommer det bli! Nedan ser ni en lite halvtaskig bild på mitt rum - det kommer komma bättre när det är lite mindre kaos i huset, haha. Natten mellan torsdag och fredag var första natten vi sov i huset och det kändes superroligt att vakna upp i MITT rum för första gången. Dock finns det för tillfället bara en fungerande toalett och ingen dörr till badrummet, vilket gör att jag hellre använder bajamajan som står på garageuppfarten... Det blir rätt kallt och mörkt på kvällarna måste jag säga. Idag verkar dock hantverkarna fixa den andra toaletten, den som ligger mitt emot mitt rum och kommer vara "min". Kommer gråta en liten glädjetår första gången jag använder den toaletten.

Omgivningarna kring vårt hus är helt fantastiska. Och eftersom Schweiz bjuder på strålande sol och minst 10 grader varje dag blir de ännu mer fantastiska. Vi bor supernära flygplatsen, så varje gång ett plan går ner för landning kan vi se vilket flygbolag det tillhör. Rätt så häftigt faktiskt. Fem minuter från huset finns det en lekpark med en otrolig utsikt! Om man går åt andra hållet så kommer man till en bondgård med getter, lamor, kossor och grisar. Getterna var huuuur gulliga som helst, speciellt de som hade skägg, hehe...

Jag känner att jag kommer trivas jättebra här!





söndag 2 mars 2014

Lazy sunday

En sak som är jobbig med Schweiz är att allt har stängt på söndagarna. Inte ens COOP har öppet, utan det är bara vissa mindre livsmedelsbutiker som har öppet. Enda stället i närheten där alla affärer har öppet på söndagar är centralstationen inne i Zürich. Caféer och vissa restauranger har öppet som tur är. Jag hade bestämt träff med en kompis kl 16.30, men uttråkad som jag var befann jag mig i Zürich vid 13. Att sitta på Starbucks i 3,5 h var omöjligt eftersom det inte fanns något ledigt bord och att sitta utomhus var också uteslutet då det blåste kallt från sjön. Så jag tog spårvagnen till ett museum som heter Kulturama och hade utställningar om evolution osv. Hängde där i någon timme innan jag blev uttråkad igen och sökte mig tillbaka till Starbucks där jag lyckades få ett bord. Beställde en varm choklad och läste i min utomordentligt bra bok "Boktjuven". 

Till slut blev klockan äntligen 16.30 och jag träffade min kompis. Vi tog tåget till Hardbrücke där det låg en biljardhall. Båda två var rätt så usla, men ibland fick vi till några snygga stötar. Jag lyckades med att ha ner min sista boll, åttan och den vita bollen i en och samma stöt. Visst, jag förlorade på grund av det, men häftigt var det! 
Vi käkade en sen middag på en restaurang i närheten och jag var hemma i Niederglatt runt 22.30. 
Det var en riktigt trevlig söndag!




lördag 1 mars 2014

Älskade Zürich

Idag när jag vaknade visste jag direkt en sak: jag ville in till Zürich och träffa någon i min ålder. Efter att endast ha umgåtts med min värdfamilj, som jag förvisso tycker väldigt mycket om, så kände jag verkligen behovet av att träffa någon i min ålder. Tur som jag hade så nappade en annan au pair vid namn Jenny och vid tolv mötte jag henne på centralstationen inne i Zürich. Personligen tyckte jag det klickade direkt - föll pladask för hennes norrländska dialekt och avslappnade stil! Det första vi gjorde var att köpa en kringla med salami åt mig då jag var svinhungrig. Sedan promenerade vi runt och kollade i affärer innan vi besökte en stor kyrka som hette något jag inte kommer ihåg. Vi bestämde oss för att klättra uppför 187 trappsteg till tornet och titta på utsikten. Jag och min dåliga kondition skämdes som fan eftersom tornet kändes som Mount Everest och mina ben bara darrade i någon timme efter vi kom ner igen. Utsikten var väldigt fin trots den mulna himlen! Det var blåsigt idag inne i Zürich och eftersom solen vägrade visa sig så var det rätt så kallt, men jag klarade mig i min vårjacka vilket gjorde mig glad då jag är dödstrött på min tjockis vinterjacka.

Efter kyrkbesöket kollade vi lite i affärer innan vi tog en sväng till Migros för att köpa varsin crossiant. Jag köpte en med choklad i och herremingud vad äckligt det såg ut (Som en hundbajskorv inbakad i en crossaint), men jösses vad gott det var! Vi tog spårvagnen till någonstans som jag inte minns namnet på och där stötte vi på en loppmarknad! Vi drev omkring mellan stånden och kollade på allt knäppt som folk hoppades att få sålt. När vi närmade oss ett visst stånd försökte jag få Jenny att gå fortare eftersom jag såg en stor skylt där det stod "Jesus is coming!" eller något liknande. Jag har inget emot religion, men kände på mig att vi skulle bli påhoppade av någon fanatiker vid just det här ståndet. Mycket riktigt kom det fram en liten asiatisk kvinna och högg tag i Jenny. "Glaubst du in Gott?!" frågade hon ivrigt och stackars Jenny förstod inte frågan. "Jesus?!" fortsatte kvinnan och jag översatte snabbt åt Jenny. Hon svarade kvinnan att hon inte visste ifall hon trodde på Gud och kvinnans respons på detta var att trycka en broschyr och en minichoklad i våra händer samt säga något om Guds helande kraft. Till slut lyckades vi ta oss därifrån medan kvinnan ropade "God bless you!" efter oss.

Vi tog spårvagnen tillbaka till centrum och satte oss på Starbucks. Jag testade en chai latte och eftersom jag inte vet direkt hur chai latte SKA smaka, så kan jag inte säkert säga ifall det var jag som sabbade den med allt extra socker och vaniljpulver jag hällde i eller om den var precis som den skulle vara, MEN den smakade som pepparkaka i flytande form. Superskumt! Jag drack några klunkar innan jag gav upp. Jag får helt enkelt fortsätta mitt sökande efter den perfekta varma drycken att beställa på Starbucks. Vi pratade jättemycket och jag har äntligen hittat någon som också kan bli så bubbligt glad och fnissig att man bara måste klappa händerna lite, haha! Det kändes absolut inte som att det här var första gången vi träffades och jag ser fram emot att träffa henne igen!

När Jenny hade tagit spårvagnen hem så drev jag runt lite på stan och kollade i affärer innan jag käkade middag på McDonalds. Sedan besökte jag SBB på centralstationen och skaffade mig ett månadskort för kollektivtraffiken.
För runt 800 kr så får jag åka hur mycket tåg, buss och spårvagn från Niederglatt till och inom Zürich stadsnät.
Sååå skönt att bara kunna kliva på tåget/bussen/spårvagnen och slippa tänka på att fixa biljett.

För att komma till Niederglatt där jag bor tar man antingen tåg nr S5 som stannar i Niederglatt 1 gång/timme eller så tar man S5:an till Oberglatt och åker buss därifrån som också går 1 gång/timme. Alltså har jag två möjligheter per timme att ta mig hem eller in till Zürich. Igår kväll kände jag inte för att promenera från tågstationen i en kvart eftersom det regnade ute, så jag satsade på att åka tåg + buss. Kollektivtraffiken här i Schweiz är löjligt punktlig och det var därför jag blev lite ställd när tåget blev tre minuter försenat. Jag insåg att min buss skulle gå 18.57 och tåget skulle komma in på stationen 18.54. Nästa buss gick 19.57 så ni kan förstå att jag sprang som en galning från perrongen till busshållplatsen. Jag hann med bussen som tur var, hade varit rätt pissigt att behövt sitta och vänta i 1 timme.

När jag kom hem var min värdpappas syster med familj på besök och jag satt med de vuxna en stund och pratade. Fick veta att vi kommer flytta till huset på fredag och förhoppningsvis kommer det vara någorlunda klart då.






Elsigenalp mån - tor

Måndag morgon kom men inte vardagen! Vår dag började med att åka och hyra skidutrustning till tjejerna och min värdpappa. Sedan begav vi oss till Elsigenalp och åkte upp på berget. Medan tjejerna hade skidskola passade jag på att käka lite (läs mycket) pommes frites, dricka iste och chilla.

På tisdagen tog jag med mig kälken upp och testade kälkbacken. Jag körde lite risky genom att ha hörlurar med musik i öronen, vilket gjorde mig helt avskärmad från trafiken bakom mig, men jag klarade mig utan några olyckor! Jag måste säga att det var otroligt roligt och härligt att susa nerför backen med glad musik i öronen och jag kan mycket väl ha mimat inlevelsefullt till varenda låt. Utsikten var som vanligt helt otroligt och vädret var awesome.

På onsdagen hade den stora tjejen en privatlektion eftersom hon visade så stora framsteg, så vi åkte upp tidigare än vanligt. Detta innebar att vi hade en hel eftermiddag att slå ihjäl och min värdpappa bestämde sig för att ta med tjejerna till ett lekland i en närliggande stad. Snäll som han är erbjöd han mig skjuts till staden så jag kunde spendera eftermiddagen med att kolla i affärer. Till middag lagade jag spagetti och en sås som bestod av matlagningscréme, bacontärningar, salt + peppar och riven ost - sååå himla gott!

Torsdagen bjöd på ett dåligt kälkåk då det hade snöat under natten vilket gjorde att banan var täckt av ca 1 dm nysnö så man fastnade hela tiden. 100 meter från starten hade jag tappat lusten och när jag kom ner var jag nästan på dåligt humör. När jag kom upp igen bestämde jag mig därför för att bygga snögubbe med lilletjejen och min värdpappa istället. Den blev ett riktigt konstverk om jag får säga det själv! På eftermiddagen åkte de andra och badade igen medan jag stannade hemma och packade ner alla mina saker och chillade.

På fredagen packade vi ihop allting och åkte hem till Zürich igen. Vi bor i min värdpappas föräldrars lägenhet för tillfället, då huset inte är färdigrenoverat än. Målet är dock att vi ska flytta till huset på fredag eftersom föräldrarna kommer hem från sin semester då.